Câți români lucrează ”de la distanță”, ai fi uimit: cifrele care îți arată că nu mai merge nimeni la birou, în România

de: Alexandru Puiu
12 08. 2022

În contextul pandemiei, foarte mulți români au început să lucreze de acasă, perioade de timp foarte îndelungate. După cum era de bănuit, acum nu vrea mai vor să se întoarcă la birou, fără circumstanțe extraordinare.

Încercând să-și facă o imagine clară a pieței de locuri de muncă din România și a stilului adoptat de angajați, BestJobs a publicat o analiză foarte interesantă, pornind de la un sondaj recent. Cu această ocazie, aflăm că peste două treimi dintre angajați lucrează exclusiv de acasă sau își împart timpul între biroul de la domiciliu cu cel din din sediu companiei. Pe de altă parte, mulți ar accepta să se întoarcă la stilul tradițional de lucru, cu condiția ca angajatorul să le ofere o serie de beneficii, după cum se arată în studiul platformei de recrutare.

Cum lucrează românii în 2022

În prezent, 24% dintre angajați afirmă că lucrează exclusiv remote, de la distanță. Alți 34% se află în situația de a-și împărți timpul de lucru între casă și biroul angajatorului. Aproximativ 42% s-au întors complet la birou. Chiar și așa, opinia generală este că modul de lucru preferat al respondenților, în proporție de 84%, este de la distanță. Oamenii ar accepta să vină mai des la birou, dar doar dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le sporească semnificativ confortul, să-i ajute să se simtă ca acasă.

Printre beneficiile pe care și le doresc angajații români, se numără: mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanţarea de colegi (31%) şi care să includă mai multe zone verzi (31%), un spaţiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) şi, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe şi cafea (21%). Unii au mers atât de departe încât au spus că s-ar întoarce cu drag la birou, dacă ar avea voie să își aducă animalul de companie cu ei.

De partea cealaltă a baricadei, principalele beneficii oferite de angajatori la această oră sunt bonurile de masă, cursurile de specialitate, respectiv abonamentele sau asigurările private de sănătate. Din păcate, la actualul lor de muncă, nu foarte mulți români au spaţii verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare şi gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).